Μένοντας στο Μπελλαίικο

Εξερευνήστε τη Στεμνίτσα, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας, η οποία ανήκει στο Δήμο Γορτυνίας και αποτελεί την έδρα της Δημοτικής Ενότητας Τρικολώνων. Η Στεμνίτσα, εύκολα προσεγγίσιμη, προσφέρει ιδανικό προορισμό είτε για σύντομες αποδράσεις είτε για πιο μακρόχρονη διαμονή. Ένα πλούσιο δίκτυο από καλντερίμια διατρέχει το χωριό και σας μεταφέρει και στα πιο κρυφά σημεία του. Θαυμάστε την αρχιτεκτονική με τα παραδοσιακά στεμνιτσιώτικα “μακρινάρια”, τις εκκλησίες – βυζαντινές και μεταβυζαντινές – και τις πέτρινες κρήνες.

Επισκεφθείτε:

  • Τον Αη Γιώργη – εκκλησία στην πλατεία του χωριού με μέρος της εικονογράφησης από τον Κόντογλου,
  • τη Ζωοδόχο Πηγή – το μοναστήρι που έγινε η 1η Πελοποννησιακή Γερουσία,
  • τη Παναγιά τη Μπαφέρω και το Ηρώο, από όπου θα θαυμάστε το ηλιοβασίλεμα,
  • τους Άγιους Ανάργυρους ή Τρεις Ιεράρχες, μικρό εκκλησάκι χτισμένο το 1715, δίπλα στη
  • Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας. Στη σχολή μπορείτε να μιλήσετε με τους μαθητές και να θαυμάσετε τα έργα τους και την αξιοσύνη τους. Διαπρέπουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αφού σε συμμετοχές τους σε διαγωνισμούς «σαρώνουν» τα βραβεία. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται κάθε άνοιξη σύναξη αργυροχρυσοχόων με σκοπό τη διάσωση και τη διάδοση τεχνικών (πηγή: epas-stemn.ark.sch.gr).
  • Στο Λαογραφικό μουσείο Στεμνίτσας, που στεγάζεται σε δυο αναπαλαιωμένα κτίρια, μάθετε για τις παλιές τέχνες μέσα από την αναπαράσταση των παραδοσιακών εργαστηρίων, δείτε το εσωτερικό του παλιού στεμνιτσιώτικου σπιτιού, τις συλλογές από μεταβυζαντινές εικόνες, έργα μεταλλοτεχνίας, κεραμικής, ξυλογλυπτικής, κεντήματα, φορεσιές, εκκλησιαστικά σκεύη αλλά και φιγούρες θεάτρου σκιών φιλοτεχνημένες από τον τελευταίο Στεμνιτσιώτη καραγκιοζοπαίχτη Λάμπρο Καραδήμα. (πηγή: www.stemnitsamuseum.gr).

Συμμετέχετε…

  • … στην απλή καθημερινή ζωή συνομιλώντας με τους ντόπιους στα καφενεία και στις ταβέρνες του χωριού. Βιώστε τις εποχές πίνοντας ρακόμελα στο τζάκι το χειμώνα, μαζεύοντας σπαράγγια την άνοιξη, ρίγανη το καλοκαίρι, μανιτάρια το φθινόπωρο …(φωτό).
  • Συλλέξτε και μάθετε περισσότερα για την ντόπια κουζίνα «μαγειρεύοντας με τη Νένα»
  • Κάνετε την υπέρβαση κάνοντας μάθημα ιππασίας ή ράφτινγκ στο Λούσιο ποταμό
  • Με αφετηρία το Μπελλαίικο, ένα δίκτυο μονοπατιών, καλοδιατηρημένο, και σηματοδοτημένο στο μεγαλύτερο μέρος του, σε φέρνει στα ξωκλήσια με την εκπληκτική θέα, στις πηγές που τροφοδοτούν το χωριό, στα αλπικά λιβάδια του Μαινάλου αλλά και στη χαράδρα του Λούσιου ποταμού με τα μοναστήρια και την Αρχαία Γόρτυνα ή στα υπόλοιπα χωριά του Μαινάλου. Διαδρομές μικρές ή και μεγαλύτερες, κυκλικές ή διάσχισης, με μικρό ή μεγάλο βαθμό δυσκολίας, μπορούν να κρατήσουν απασχολημένο τον περιπατητή για μέρες(διαβάστε το άρθρο ενός Άγγλου επισκέπτη του Μπελλαίικου).

Πληροφορίες για

  1. το πλούσιο οικοσύστημα του δάσους του Μαινάλου και
  2. του φαραγγιού του Λούσιου ποταμού με την μοναδικής ομορφιάς Μονή Προδρόμου!

 

  • Με έδρα το Μπελλαίικο, μπορείς να επισκεφθείς το Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, την Καρύταινα με το κάστρο της και την τρίτοξη γέφυρα στον Αλφειό ποταμό, τον ξυλογλύπτη Χρήστος Σιμόπουλο στην Ελάτη.
  • Μπορείς ακόμα να κάνεις ημερήσιες επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους όπως το Ιερό του Δία στο Λύκαιο Όρος, το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες, την Αρχαία Ολυμπία, την Αρχαία Μεσσήνη ακόμα και τις Μυκήνες, επιστρέφοντας το απόγευμα στην ήσυχη και ειδυλλιακή ατμόσφαιρα του βουνού.
  • Περιπατητικό Μονοπάτι στο Μαίναλο: Επισκεφτείτε το www.menalontrail.eu για να δείτε το μονοπάτι που πιστοποιούν οι φίλοι της ορεινής πεζοπορίας στην καρδιά της Πελοποννήσου, την Αρκαδία

Ιστοσελίδα του Δήμου Γορτυνίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ