Δωμάτια στη Στεμνίτσα

Tο παραδοσιακό στεμνιτσιώτικο σπίτι έχει δύο ορόφους, το κατώι και το ανώι. Στο κατώι υπάρχουν δύο χώροι, το κυρίως κατώι και το κατώι του γαϊδάρου που προέκυψε από επέκταση του σπιτιού στις αρχές του 18ου αιώνα.

Στο ανώι υπάρχουν η σάλα, το χειμωνιάτικο δωμάτιο, η κάμαρη και ο οντάς που βρίσκεται πάνω από το κατώι του γαϊδάρου.

Κυρίως κατώι

Είναι το πιο μεγάλο δωμάτιο του σπιτιού. Έχει μπαλκόνι που κοιτάει προς το χωριό αλλά και ιδιωτική αυλή που βλέπει στο μνημείο των ηρώων και την βουνοκορφή των Αγίων Πάντων. Είναι τρίκλινο με τζάκι.

Κατώι του γαϊδάρου

Ήταν το κατώι που φιλοξενούνταν ο γάιδαρος της οικογένειας. Σήμερα είναι ένα δίκλινο δωμάτιο, με τζάκι. Η θέα προς το χωριό και την βουνοκορφή του Αϊ Γιάννη του Θεολόγου ξεκουράζει και χαλαρώνει.

Έχει ανεξάρτητη είσοδο και δικιά του αυλή που προσφέρεται για αγνάντεμα.

Σάλα

Το δωμάτιο με άπλετη θέα προς όλη τη Στεμνίτσα, ήταν το δωμάτιο για τις επίσημες περιστάσεις, γιορτές, αρραβώνες, γάμους βαφτίσια….

Σήμερα είναι ένα τρίκλινο φωτεινό δωμάτιο με τζάκι.

 

Χειμωνιάτικο δωμάτιο

Το δωμάτιο που, προστατευμένο από το βοριά, στέγαζε όλη την οικογένεια το χειμώνα. Το τζάκι όχι μόνο ήταν η μοναδική πηγή θέρμανσης, αλλά και εστία μαγειρέματος και συγκέντρωσης της οικογένειας τις χειμωνιάτικες μέρες. Το τζάκι αυτό αναπαλαιώθηκε και χρησιμοποιήθηκε σαν καλούπι για τα υπόλοιπα τζάκια του σπιτιού.

Σήμερα το χειμωνιάτικο είναι ένα τρίκλινο δωμάτιο με τη δικιά του αυλή προστατευμένη από τους βοριάδες. Το μπάνιο του δωματίου είναι ο παλιός ξυλόφουρνος του σπιτιού.

Κάμαρη

Ήταν το δωμάτιο που πρόσφερε την απαραίτητη απομόνωση στο ζευγάρι ή σε κάποιον επίσημο προσκεκλημένο.

Σήμερα είναι ένα δίκλινο δωμάτιο, χωρίς τζάκι, που προσφέρεται για χουζούρι κοιτώντας τη βουνοκορφή του Αϊ Γιάννη του Θεολόγου.

Οντάς

Ήταν το καλοκαιρινό δωμάτιο της οικογένειας, ένα ξύλινο κλειστό χαγιάτι με τζαμαρία που σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι σε γέφυρα πλοίου. Βλέπεις όλο το χωριό, τα γύρω βουνά ακόμα και τον Ταΰγετο.

Με την προσθήκη του τζακιού και τις κουζίνας έγινε ο χώρος για τα πρωινά αλλά και χώρος καθιστικός που σε προσκαλεί και σε προκαλεί.

Δωμάτια στο Μπελλαίικο (online κράτηση)

Booking.com